Хляб от лимец

hliab-limec

Рецепта:
Продукти
– 500 г брашно от лимец
– една кофичка кисело мляко
– една супена лъжица ябълков оцет
– една чаена лъжичка сода за хляб
– една супена лъжица зехтин
– ядки/орехи, слънчогледови семки /
– изсушени плодчета високопланиски лимон- ситно нарязани
– сушена арония за декорация
– балканска чубрица
Начин на приготовление :
Слагаме ябълковия оцет и содата в киселото мляко, разбъркваме и добавяме към брашното
В получената смес добавяме ядките, зехтина,чубрицата и лимончетата. Пече се на 180 градуса 24-28 мин.
От горе се слага аронията.


Веган шоколадов мус

Веган шоколадов мус

 

Съставки за 2 порции:

  • 1 голямо авокадо
  • 2 супени лъжици какао
  • 1/4 чаена чаша бадемово мляко
  • 2-4 лъжици захар или мед
  • чаена лъжичка ванилия

Начин на приготване:

Всички се разбива в блендера. Сипва се в чаши и се сервира студено.

 


Направете си “песто” сами!

img_6767img_6762

Необходими продукти :
1. покълнал лимец
2. накиснати сушени домати
3. Зехтин
4. различни ядки
5. босилек
6. хималайска сол
7. Хеномелез – планински лимон, няколко резенчета

Начин на приготовление:
Сложете всички продукти в блендер, като първо се разбиват по твърдите продукти.
Лимецът трябва да е покълнал, босилекът да бъде нарязан, сушените домати предварително накиснати


Уникалната природа в Централен Балкан

Място: Екоселище “Азарея”- Централен Балкан
Проекта ще бъде осъществен изцяло с дарения и доброволен труд на приятели на Азарея и българската природа, както и с подкрепата на парк „Централен Балкан”.

ОПИСАНИЕ НА ПРОЕКТА
Цел на проекта: По нестандартен начин да бъде показано многообразието на растителния, животинския и птичия свят в Централен Балкан, както и участието на човека в опазването на това уникално богатство.

 

Експозицията ще бъде изградена в два етапа:
ПЪРВИ ЕТАП

Първият етап на експозицията “Уникалната природа в Централен Балкан” вече е факт, благодарение на помоща на много приятели на Азарея и планината. Посещавайки Азарея вие може да разгледате учебната ни билкова градина, да прочетете информация за лечебните свойства на различни разстения и билки.Може да завъртите колелото на билките и да видите, коя е тази билка от която имате нужда.

Чрез специалните интерактивни табла бихте могли не само да се запознаете с многообразието на животинския и птичия свят в Централен Балкан, но и да чуете и звуците, които издават горските обитатели в естествената им среда.Това е любимото място на най малките гости на Азарея, които съвсем естествено по детски се радват на песните на птиците и ръмженето на баба Меца.

Ако сте любители на планинските преходи, може да разгледате специалната карта на Централен Балкан и да изберете най подходящ за вас маршрут, като времетраене, денивилация и да се запознаете с най важните правила с които е необходимо да се съобразяват всички туристи и приятели на планината.

Но нека не ви разказваме всичко, оставаме и за вас да откриете нови и интересни неща в Азарея и планината . . . . . . . .

 

ВТОРИ ЕТАП:
Изграждане на  лека конструкция тип- Шатра, която като архитектура ще бъде в тон с целия архитектурен ансамбъл на екоселище Азарея. В нея ще бъдат разположени  както вече изработените експонати, така и нови такива.

Целите, които си поставяме със създаването на експозиция „Уникалната природата в централен Балкан” са следните :

1. Чрез запознаване на посетителите с многообразието и красотата на природата в Централен Балкан, самите хора да осъзнаят, че това е уникална даденост, която е необходимо да бъде съхранена за идните поколения. Не просто да бъдат пасивни наблюдатели, а активни участници в опознаването и опазването на природата.

2. Децата, които посещават тази експозиция да научават нови неща за животните, птиците, растенията и билките. Да участват в обучителни програми, да дават идеи и да участват в проекти за опазване на природата.

Вие може да подкрепите този проект по един от следните начини:

  • с финансови средства
  • със закупуване на нощувки в Азарея с 20% по висока цена /тези 20% ще бъдат използвани за реализация на проекта/
  • с личен труд

 

Скъпи Приятели, ако се чувствате привлечени от тази идея и желаете да помогнете за нейната реализация, свържете се с нас на:

e-mail: info@azareiya.com , тел. 0888214466

За повече информация, натиснете тук.

 

 

 


По мед и масла

Мила Георгиева за 10 дни се спасява от кожен тумор с помощта на черен кимион и кайсиеви ядки. После започва да помага на други болни.

Списание ОСЕМ / Юни 2016: Светлин Петров, снимки Владимир Мачоков

 

Какъв е пътят между болката, която може би крие зад себе си сериозна здравословна опасност, и неусетното ѝ преодоляване, а после и решението за това изцяло да промениш живота си? За Мила Георгиева той минава през… капките на две от най-мощните растителни масла, които ни е дала природата. Нейната история започва плашещо – със сериозен кожен проблем, но благодарение на маслата от кайсиеви ядки и черен кимион продължава триумфално. Природните еликсири не само помагат на младата жена да победи здравословния проблем, но и я вдъхновяват да поеме съвсем ново начинание – предлагайки многобройните им ползи на повече хора, които се нуждаят от тях.

 

По мед и Масла

Вначалото на тази поучителна история, която за кой ли път ни припомня необятните възможности на природата, мила Георгиева има рекламна агенция, обича работата си, грижи се за семейството и малкия си син и всичко изглежда чудесно. Но, както често се случва, стъпката между спокойния живот и кошмара понякога е малка, неусетна и идва толкова внезапно, че сякаш мощно земетресение помита идилията. За мила това земетресение се случва преди година.

Проблем от нищото

„Беше точно преди великден, един ден усетих, че на гърба ми като от нищото се появи малка бенка, съвсем скоро преди това я нямаше. Стърчеше една такава – сбръчкана, започна да ме боли и да тече кръв от нея.“ На следващия ден мила отива при известен кожен лекар, препоръчан є от приятели. Докторът казва, че бенката вероятно е злокачествена, трябва да бъде отстранена възможно най-бързо и є записва час за операцията след 10 дни.
в тежки моменти винаги до нас са най-близките. Затова веднага, щом се прибира у дома, мила се обажда на майка си веселина Алексиева и споделя проблема.
По това време тя е на екскурзия в македония и съвсем случайно по време на пътуването става дума, че един от мъжете в групата е страдал от тежък, често дори смъртоносен здравословен проблем – рак на панкреаса. След операцията един ходжа му казва да пие от 100% натуралните, чисти масла от черен кимион и ядки от кайсия, като това ще заздрави имунната му система и ще предотврати развиването на разсейки. Човекът обаче не спира да пие маслата, за да е спокоен, че болестта няма да се върне. вече 10 годи- ни е напълно здрав. Купува си ги от Турция и от Македония, по това време няма вносител за българия.
Тъй като историята му заинтригува силно Веселина, тя използва, че е в Македония и решава също да купи от безценните капки – взема от кайсиеви ядки и черен кимион. Смята да ги пие профилактично, без въобще да подозира, че дъщеря има сериозна диагноза. Случайно… но както читателите на Списание 8 знаят добре, няма нищо случайно.

Чувайки за кожния проблем на мила, майката заклева дъщеря си да ги пие, така че да помогнат за подсилване на организма преди операцията.
Макар да признава, че не очаквала кой знае какви резултати, мила все пак решава да опита. „Не вярвах, даже є казах: няма смисъл, какво ще ми помогне?! но почнах да ги пия, защото майка ми всяка сутрин ми звънеше да провери.“ Така 10 дни поред, без да пропуска, мила взема указаните дози от двете масла. Когато идва уреченият ден за операция, притеснена се отправя към болницата.

“ПРОСТО НЕ ВЯРВАХ, ЧЕ ЗА 10 ДЕНА ТЕЗИ ДВЕ МАСЛА МОГАТ ДА МИ ПОМОГНАТ. БЯХ ТОЛКОВА ВЪОДУШЕВЕНА, РАЗКАЗВАХ НА ВСИЧКИ.”

За да предпази бенката, през изминалите дни тя я е скрила с лейкопласт. Усеща болка, но не я пипа, за да пази образуванието от разраняване.
Когато лекарят маха лепенката над бенката…, възкликва изумен: „Какво сте направили?“. мила се разтреперва: „реших, че е станало нещо още по-страшно, но той продължи: бенката е изсъхнала, нищо няма.“
И наистина – на мястото на бенката има само коричка от рана и щом я отстраняват, отдолу се показва здрава кожа. Едва за 10 дни от образувание- то няма и следа, а единственото, което през това време мила променя в ежедневието си, е пиенето на маслата от кайсиеви ядки и черен кимион.
Жената е категорична, че няма как лекарят да е сгрешил диагнозата при първата им среща – бил опитен доктор, а и не е възможно кървяща, болезнена бенка да бъде объркана с каквото и да било. Очевидно чудото е „дело“ на двете натурални масла.

От опит и традиции

Изключително щастлива, младата жена решава да сподели своята радост с фирмата производител. Още на паркинга на болницата влиза през мобилния си апарат в интернет, намира имейла на фирмата и пише благодарно писмо. Споменава колко е жалко, че нямат представител в България. и че тя е готова да се заеме с тази дейност, за да помага на други хора да оздравеят. мила признава, че няма опит в този бранш, но е убедена в ползите от продуктите.
Само след 10 минути получава отговор от компанията, че с радост приемат предложението, защото предпочитат да работят с хора, които познават силата на 100% натуралните и чисти масла и имат лично отношение към тях. „Освен това въобще не бяха учудени от моята история. Казаха, че техните продукти се базират на опита и традициите на поколения преди тях, че ежедневно получават писма от САЩ, Канада, Япония, от хора, много от които са имали подобни проблеми на моите“, спомня си мила.
Помолихме за коментар и д-р Ирена Маждракова от консултативен център за хармонично здраве „Хела“. „В организма всичко е въпрос на хомеостаза, на баланс. Когато подобрим средата в тялото, освобождаваме всичките му защитни механизми и задействаме собствените му оздравителни сили. В случая на Мила такава роля са изиграли тези две масла. Когато те се комбинират, имат мощен иму- ностимулиращ ефект, действат и противовъзпали- телно“. Лекарката също прилага двете масла в прак- тиката си. Двама нейни пациенти имали неприятни мастни образувания по скалпа си, а след 2 месеца пиене на маслата те значително се смалили. На други инхалациите с масло от черен кимион помогнали при тежка суха кашлица. Д-р маждракова препоръчва черния кимион и ядките от кайсия при вирусни и бактериални инфекции, кашлица, доброкачествени образувания и като профилактика при хора с наследствено предразположение към образуването им.

„Щом маслата на „боталайф“ ми помогнаха, редно е да стигнат до повече българи“ – си казва Мила. Това, което отличава избраните от Мила масла,
е, че се извличат по изцяло природен метод – със студено пресоване, само от първа преса и без никакви химикали. Маслата са 100% натурални, произведени от качествени суровини, без примеси и без използването на химикали, което ги прави чисти, концентрирани и годни за вътрешен прием.

С дъх на кайсии

maslo_kaisievi_semkiAмигдалина – маслото от кайсиеви ядки, е мощна и естестве- на форма на витамин В 17. Както казва Мила Георгиева, ви- тамин В 17 е наричан и „съвършеният химиотерапевтичен агент“ – той унищожава болните ракови клетки, без да зася- га здравата тъкан. Действа болкоуспокояващо, подобрява процесите на обмяна и забавя стареенето. Кайсиевото масло съдържа и други витамини от В-групата, а също – А и Е, омега-6 и омега-9 мастни киселини.
Дневно се приемат между 10 и 30 капки, може да се добавят към салати, ястия, сокове. Прилагано външно, веществото подсилва колагена в кожата и помага регенерацията ѝ при изгаряния. Маслото от кайсиеви ядки е мощен стимулатор на косата.
Маслото се приема вътрешно. Профилактично е добре да се пие 3 до 6 месеца всяка година.

Кимион за всичко

maslo_cheren_kimionЧерният кимион е едно от най-добрите медицински семена в чо- вешката история! Заслужено го наричат панацея, датира от времето на египетските фараони. Споменава се в Библията и от пророка Мохамед като „лекарство за всяко заболяване освен за смъртта“. Над 600 изследвания показват ефекта на маслото
от черен кимион. Той се дължи на сложната химическа структура на семена- та, съдържащи над 100 съставки, включително протеини, витамини В1, В2, В3, В9, минерали, калций, желязо, мед, цинк, фосфор, както и значими източ- ници на есенциални мастни киселини. Негови активни съставки са кристалин нигелон и тимохинон. Изследвания на учени от Охайо доказват, че тимохино- нът е антиоксидантен, противовъзпалителен и антираков агент, безвреден за нормалните клетки. Маслото се използва от векове при диабет, астма, алергии, сърдечносъдови и бъбречни заболявания. Нутриентите му се спра- вят с условията на дефицит в организма и възстановяват нормалното му състояние. Това е концентрирана храна, дар от природата. Мощен имунос- тимулатор, който превъзхожда всяко друго естествено средство, използва- но за автоимунни разстройства. Маслото е особено полезно за тонизиране и подобряване на кръвообращението. Ефективно е при хемофилия, синузит, белодробни заболявания, мигрена, колит, гастрит, простатит, псориазис. Има антивирусен, антибактериален и противогъбичен ефект.
Дозирането е от 1 ч.л. до 3 с.л. 1 или 2 пъти дневно. 1 с. л. масло от черен ки- мион, смесена със също толкова мед в топла напитка преди лягане, ще ви по- могне за здрав и спокоен сън. По-внимателни трябва да са хората с импланти.


Форум – Свободата да бъдеш

Форум - Свободата да бъдешНа 16 април Zelenika участва във форума „Свободата да бъдеш“ – изложението за здравословен живот. Освен цял ден изпълнен с интересни лекции имаше и голямо количество щандове с полезни стоки. Ние от Zelenika представихме на стотиците посетители на форума вкусния изсушен планински лимон, полезния рожков, масла от бял трън, от кайсиеви ядки, от семена от коприва. Най-голям интерес предизвикаха маслата, които помагат срещу пролетните алергии, както разбира се и пастите от джинджифил и черен кимион за деца. Бързо се разграбиха стъклените сини бутилки за вода с клиновит, но обещахме да се зарадим с по-големи количества за следващия път. А и винаги можете да си ги поръчате от тук онлайн. Малки дървени пирамиди красяха щанда ни, а за тези от посетителите, които си ги купиха, сега са ползен помощник в балансирането на дома им.

Имахме щастието цял ден да отговаряме на въпросите на заинтересовани посетители, да обменим информация за здрвословния начин на живот и разбира се да си обещаем, че ще се срещнем отново на следващото изложение или във вилно селище Азарея. До нас бяха разположени сокове от арония, а срещу нас имаше щанд за био козметика. Фестивалът „Свободата да бъдеш“ привлече едни от най-активните и отговорни към собствените си здраве и хармония хора.