Уникалната природа в Централен Балкан

Място: Екоселище “Азарея”- Централен Балкан
Проекта ще бъде осъществен изцяло с дарения и доброволен труд на приятели на Азарея и българската природа, както и с подкрепата на парк „Централен Балкан”.

ОПИСАНИЕ НА ПРОЕКТА
Цел на проекта: По нестандартен начин да бъде показано многообразието на растителния, животинския и птичия свят в Централен Балкан, както и участието на човека в опазването на това уникално богатство.

 

Експозицията ще бъде изградена в два етапа:
ПЪРВИ ЕТАП

Първият етап на експозицията “Уникалната природа в Централен Балкан” вече е факт, благодарение на помоща на много приятели на Азарея и планината. Посещавайки Азарея вие може да разгледате учебната ни билкова градина, да прочетете информация за лечебните свойства на различни разстения и билки.Може да завъртите колелото на билките и да видите, коя е тази билка от която имате нужда.

Чрез специалните интерактивни табла бихте могли не само да се запознаете с многообразието на животинския и птичия свят в Централен Балкан, но и да чуете и звуците, които издават горските обитатели в естествената им среда.Това е любимото място на най малките гости на Азарея, които съвсем естествено по детски се радват на песните на птиците и ръмженето на баба Меца.

Ако сте любители на планинските преходи, може да разгледате специалната карта на Централен Балкан и да изберете най подходящ за вас маршрут, като времетраене, денивилация и да се запознаете с най важните правила с които е необходимо да се съобразяват всички туристи и приятели на планината.

Но нека не ви разказваме всичко, оставаме и за вас да откриете нови и интересни неща в Азарея и планината . . . . . . . .

 

ВТОРИ ЕТАП:
Изграждане на  лека конструкция тип- Шатра, която като архитектура ще бъде в тон с целия архитектурен ансамбъл на екоселище Азарея. В нея ще бъдат разположени  както вече изработените експонати, така и нови такива.

Целите, които си поставяме със създаването на експозиция „Уникалната природата в централен Балкан” са следните :

1. Чрез запознаване на посетителите с многообразието и красотата на природата в Централен Балкан, самите хора да осъзнаят, че това е уникална даденост, която е необходимо да бъде съхранена за идните поколения. Не просто да бъдат пасивни наблюдатели, а активни участници в опознаването и опазването на природата.

2. Децата, които посещават тази експозиция да научават нови неща за животните, птиците, растенията и билките. Да участват в обучителни програми, да дават идеи и да участват в проекти за опазване на природата.

Вие може да подкрепите този проект по един от следните начини:

  • с финансови средства
  • със закупуване на нощувки в Азарея с 20% по висока цена /тези 20% ще бъдат използвани за реализация на проекта/
  • с личен труд

 

Скъпи Приятели, ако се чувствате привлечени от тази идея и желаете да помогнете за нейната реализация, свържете се с нас на:

e-mail: info@azareiya.com , тел. 0888214466

За повече информация, натиснете тук.

 

 

 


Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.